“Anatomia de un sueño” és un espectacle de dissecció dirigit i realitzat per Inés Boza jugant amb la diversitat de papers des dels quals és capaç d’atacar un problema ontològic que està a la base de la seva professió: com es construeix un espectacle de dansa.

Amb una posada en escena de pretesa oficialitat i cientifisme, però  elaborada amb tota la màgia on resideix el propi secret inicial, Inés Boza apel·la justament al misteri de l’inconscient que ajunta idees inconnexes i pretén explicar-ho perquè el públic pugui entendre de què està fet un espectacle dels seus. És un misteri que empeny al coneixement sense fi, perquè també l’inici és fet d’una escuma intangible.

Ja sigui trasvestida amb perruca i gabardina, ara de boxejadora, amb ulleres de bibliotecària o amb una bata de laboratori, és una ballarina de cap a peus, i sap millor que ningú de què parla. Però fins i tot així necessita tot un ventall de mitjans per fer-se entendre: esquemes sobre paper, dibuixos, pel·lícules, entrevistes i moltes fletxes formen un collage ricament articulat entre frases i moviments  que van sumant capes de significat al que succeeix en escena, alhora que es va despullant la idea inicial fins arribar al moll de l’os.

En aquest personal streeptease escènic, Inés Boza ha capgirat el mitjó per mostrar-nos tots els fils que s’han fet servir per cosir-lo i les puntades que dibuixen aquestes senefes tan boniques que vèiem quan estava del dret. Però d’una manera o de l’altra, el mitjó escalfa i és bonic, perquè està ben teixit. Com aquesta conferència explicativa, que també és un enigmàtic espectacle.

Bàrbara Raubert- Mayo del 2010